ABOUT

Jotain minusta...

Olen ympäri Suomea työskentelevä freelancer lavastussuunnittelija. Suunnittelin ensimmäisen lavastukseni vuonna 2012 päästyäni opiskelemaan lavastusssuunnittelua taideteolliseen korkeakouluun ja siitä lähtien olen työskennellyt laitosteattereissa pitkin maata.


Ennen lavastussuunnittelijan uraa valmistuin muotoilijaksi Kymenlaakson ammattikorkeakoulusta. Tein jonkin aikaa suunnittellijan töitä kunnes aloitin lavastussuunnittelun opinnot. Ennen opiskeluitani ja opintojen aikana olen ollut myyjänä rauta-, kaluste-, laatta- ja kaiutinkaupassa. 


Jo lapsena olin innostunut askartelusta ja pienoismallitalojen rakentelusta. Kehitin huomaamattani itselleni taitoja jotka tulivat hyvään käyttöön aikuisiällä teatteria suunniteltaessa. 


Olen syntynyt ja kasvanut Helsingissä. Muutin opintojeni perässä Kouvolaan minkä jälkeen palasin Helsinkiin töihin ja opiskelemaan lisää. Opiskelujeni päätyttyä muutin suunnittelijakiinnityksen perässä Seinäjoella ja asuin siellä kolme vuotta. Veri veti kuitenkin takaisin Helsinkiin ja nyt töiden lisäksi aika kuluu puutarhan ja vanhan talon remontoinnin parissa. 


Suunnittelutöitteni ohella opetan pari kurssia vuodessa ammattipiirtämistä/digitaalista suunnittelua. Kursseja pidän Aalto-yliopistossa ja Taideyliopistossa. Pääpaino kursseissa on työpiirustusten ja perspektiivikuvien tekeminen käsin, lavastuksen luonnostelu/suunnittelu, viimeistely ja työkuvat Sketchup ohjelmalla. 

Juho Lindström photo

...ja työskentelystäni

Miellän itseni eniten suunnittelijaksi laitosteattereihin. Pidän aikatauluista ja tarkasta ennakkosuunnittelusta. Pyrin aina pitämään työryhmän tietoisena työvaiheistani ja suunnitelmistani. Kaikki näyttämökuvat sisältävällä kuvakäsikirjoituksella, tarkalla pienoismallilla ja 3D mallinnuksilla yritän viestittää mahdollisimman kattavasti suunnitelmat ja sen mitä muut lavastukseen liittyvät ammattilaiset tarvitsevat työnsä toteuttamiseksi. 


Nautin uuden äärellä olemisesta ja haastan itseäni jokaisessa produktiossa. Pyrin aina kehittämään itseäni työtavoissa, kanssakäymisessä ja taiteellisessa- sekä teknisessä suunnittelussani. Yritän kehittyä pienoismallirakentajana, haluan tehdä mahdollisimman hydylliset työkuvat ja etsin keinoja joiden avulla keskustelu visuaalisista ratkaisuista olisi mahdollisimman selkää ja havainnollista.


Olen aina löytänyt työhön jonkin kulman mikä innostaa ja inspiroi itseäni. Osaan nauttia musikaalien, draaman, kauhun, komedian, tanssin ja oikeastaan minkä vain tekemisestä. Parhaimmillani olen sillon kun ympärilläni on motivoituneita ammattilaisia jotka haluavat kaikki tehdä mahdollisimman hyvän esityksen. 

3D models made by Juho Lindström

3D Mallinnus ennakkosuunnittelun

apuna ja havainnollistamisessa

3D mallinnan jokaisen produktion sketchup -ohjelmalla.

Joskus tilanteesta riippuen renderöin kuvia valojen ja heijastuksien kanssa V-Ray ohjelmalla.


Aloitan yleensä suunnittelutyön mallintamalla näyttämön ja ainakin osan katsomosta. Tällöin ennakkotyöskentelyssä pystyn luonnostelemaan suoraan oikeaan mittakaavaan ja pyörittelemään erilaisia ratkaisuja vaikka en itse fyysistesti esitystilaan pääsisikään.

Pienoismalli ohjaajan, valosuunnittelijan ja muun työryhmän avuksi

Pääsääntöisesti rakennan pienoismallit 1:25 kokoon ja joskus kätevämpään matkakokoon 1:50. Pienoismallien rakentamisessa käytän monia erilaisia tekniikoita ja pyrin hvyin tarkkaan lopputulokseen mittojen, pintojen ja tunnelman osalta. Joskus valaisen pienoismallit esimerkin omaisesti.

Miniature models 1:25 made by Juho Lindström
Construction drawings made by Juho Lindström

Työkuvat verstaalle ja näyttämökuvat tekniikalle

Piirrän lavasteista havainnolliset työkuvat. Yhdistelen niihin kuvia pienoismallista, 3D mallista, 2D tasokuvia mittoineen, materiaalikuvia yms.


Ajasta riippuen pyrin suunnittelemaan lavastukset mahdollisimman tarkasti ja jos mahdollista niin yhteistyössä verstaan/tekniikan kanssa niin päivitän työkuvia kehittyvien suunnitelmien mukaisiksi.